ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Εάν είναι ακριβή τα επίσημα στοιχεία τα οποία έδωσε για πρώτη φορά το περασμένο Σάββατο 21 Μαρτίου στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Δημήτρης Κοντός, σύμφωνα με τα οποία η οικονομική συμμετοχή του συνόλου των ασφαλισμένων του Οργανισμού για την προμήθεια των φαρμάκων τους έφθασε επισήμως το 2014 το 25,8% ή τα 622 εκατ. ευρώ, έναντι 21,55% ή 559 εκατ. ευρώ για το 2013 και 15,72% ή 415 εκατ. ευρώ για το 2012, καθώς και εάν υπολογίσει κανείς ότι κοντά στα 350 εκατ. ευρώ πληρώνουν κατ' έτος οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού για την προμήθεια μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων (και μη αποζημιουμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία) φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), τα οποία είναι... 1.300 σκευάσματα τον αριθμό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι 10,5 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτούν με περίπου... 1 δισ. ευρώ κατ' έτος το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας, και μάλιστα κατευθείαν από τις τσέπες τους!
Και όλα αυτά τη στιγμή κατά την οποία ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται για το 2015 από τον κρατικό προϋπολογισμό με μόλις... 525 εκατ. ευρώ, δηλαδή με το μισό χρηματικό ποσό σε σχέση με το προβλεπόμενο από τον ιδρυτικό του Οργανισμού νόμο, ο οποίος ορίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται από τον κρατικό προλϋπολογισμό με το 0,6% του ΑΕΠ, νόμο ο οποίος ουδέποτε τηρήθηκε, σύφωνα με όσα επεσήμανε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ!
Τη δραματική όσο και ανορθολογική κατάσταση, η οποία σοβεί στον χώρο της φαρμακευτικής πολιτικής στη χώρα μας και επιβαρύνει δυσβάσταχτα τους χειμαζόμενους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, παρουσίασε ανάγλυφα ο Δημήτρης Κοντός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο "Hellas Pharm", το οποίο διοργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).
Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι ότι ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του ΦΣΑ Κώστας Λουράντος τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο ίδιο συνέδριο ότι οι φαρμακοποιοί της χώρας μας πληρώνουν αρκετά συχνά από τη δική τους τσέπη την οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων για φάρμακα...

Συνεδριάζουν οι φαρμακοποιοί

Εξάλλου, ολοκληρωμένο "πακέτο" νομικώς τεκμηριωμένων προτάσεων για τα θέματα των φαρμακείων συζήτησε και αποφάσισε χθες το απόγευμα το Δ.Σ. του ΠΦΣ να αποστείλει στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ αυτό το "πακέτο" προτάσεων θα αποτελέσει την εισήγηση του Δ.Σ. του ΠΦΣ στη γενική συνέλευση των μελών του Συλλόγου, η οποία έχει προγραμματισθεί για το πρωί του ερχομένου Σαββάτου 28 Μαρτίου, στην Αθήνα.