Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Τι φταίει για τα Ιατρικά και Νοσηλευτικά λάθη;

Οι αναφορές σοβαρών ιατρικών λαθών αυξήθηκαν κατά 9% από το 2013 στο 2014, αλλά οι ειδικοί όχι μόνο δεν ανησυχούν, αλλά υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ένδειξη των αυστηρών ελέγχων και του υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας.Τα ιατρικά λάθη ήταν στην τρίτη θέση των αιτιών θανάτου στις ΗΠΑ για το 2013. Η μελέτη των αιτιών τους οδήγησε στην εισαγωγή ενός νέου όρου: “never event” ή “τι δεν πρέπει να συμβεί” και στα παρακάτω συμπεράσματα:
  • Κάθε ιατρικό λάθος είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση πολλών επιμέρους λαθών. Δεν αρκεί μόνο ένα λάθος για να συμβεί κάτι μοιραίο.
  • Πίσω από τα ιατρικά λάθη κρύβεται η ανθρώπινη συμπεριφορά. Η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων, το άγχος και η κόπωση είναι οι συνήθεις ύποπτοι.
  • Οι κανόνες υπάρχουν για να διασφαλίζουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μην τους παραβιάζετε και μην τους ερμηνεύετε με τα δικά σας μέτρα και σταθμά.
  • Ελλιπής εξάσκηση/επίβλεψη και υποστελέχωση των νοσοκομείων.
  • Άλλα οργανωτικά προβλήματα/ελλείψεις των νοσοκομείων.
Τα ιατρικά λάθη, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη στην Αγγλία, μπορούν να επηρεάσουν ψυχολογικά κυρίως και λιγότερο επαγγελματικά (φήμη, κύρος) τους εμπλεκόμενους ιατρούς έως και 3 μήνες μετά την εκδήλωσή τους, με συμπτώματα όπως κόπωση, κατάθλιψη και διαταραχές ύπνου, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο και αρκετά καλές προοπτικές για την επανάληψή τους.
Ειδικά για έναν Eιδικευόμενο Χειρούργο, περίπου 5 ώρες ύπνου την ημέρα παρέχουν 70% πνευματικής διαύγειας.
Tι μπορεί να συμβεί, λοιπόν, μακροπρόθεσμα εξαντλώντας το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό; H απάντηση είναι προφανής.

από          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου