Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Τι θα φέρει ο καινούργιος χρόνος στην υγεία;



Πόσο θα κουρευτούν οι δαπάνες σε νοσοκομεία- ΕΟΠΥΥ το 2015! 
Τι κόβεται.
Με λιγότερα χρήματα για την υγεία θα μπει η νέα χρονιά, με τους ασθενείς να περιμένουν καλύτερες ημέρες και το προσωπικό του ΕΣΥ να είναι σε απόγνωση…

Κάθε χρόνο και χειρότερα στα δημόσια νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, καθώς αντί να αυξηθούν τα κονδύλια μειώνονται με σταθερούς ρυθμούς. 
Η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται και μαζί της συνεχίζεται και η ταλαιπωρία των ασθενών που τρέχουν και δε φθάνουν για να γιατρευτούν. 
Από την άλλη το προσωπικό του ΕΣΥ γιατροί και εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς μην έχοντας στα χέρια τους ούτε τα βασικά υλικά. 
Ο νέος προϋπολογισμός άλλωστε είναι κουρεμένος περισσότερο από ποτέ ενώ προσλήψεις δεν αναμένονται στον …ορίζοντα. 
Το δημόσιο σύστημα υγείας οδηγείται στην απόλυτη απαξίωση ενώ και η εισβολή του Γερμανικού προτύπου χρέωσης στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα κάνει την κατάσταση ακόμη πιο αιματηρή για την τσέπη των ασφαλισμένων. 

Όπως σημειώνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) μηδενίζεται  το κονδύλιο για προσλήψεις «που υποτίθεται θα δρομολογηθούν  (1500 γιατρών και 2500 νοσηλευτικού κ.ά. προσωπικού ) και  για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ, τους συμβεβλημένους γιατρούς – εργαστήρια – κλινικές – κέντρα αποκατάστασης – εργολάβους, επιβάλει  νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, μειώνει κατά  432 εκατ. ευρώ την χρηματοδότηση των Νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας και κατά 354 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, καθηλώνει τη φαρμακευτική δαπάνη στα 1,51 δις ευρώ και τη συνολική δημόσια δαπάνη υγείας στο 4,3 % του ΑΕΠ (έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 7%)».

Και βέβαια το μέλλον μοιάζει ακόμη πιο γκρίζο καθώς αναμένονται νέες περικοπές. 
Η ΟΕΝΓΕ προβλέπει: «Στα προαπαιτούμενα που απαιτούν οι δανειστές για να βρεθούν άλλα 1,8 δις ευρώ,  περιλαμβάνεται νέα περικοπή στις δαπάνες υγείας, αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, νέα επιβάρυνση των ασφαλισμένων…».
πηγή:healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου